EM I Frankrike 2016

EM i Frankrike 2016

EM i Frankrike avgörs den 10 juni till 10 juli i sommar. Det är första gången som det deltar 24 lag i turneringen. Det utökade antalet lag gör att det kommer att spelas 51 matcher istället för 31 som tidigare. Dessutom kommer de fyra bästa grupptreorna från de sex grupperna att gå vidare tillsammans med gruppettor och grupptvåor. Därför får vi för första gången se en åttondelsfinal i ett EM.

Det nya upplägget har förvisso lett till att fler länder får chansen att spela slutspel. Ett land som Sverige kan gynnas av ett lättare kval, men med facit i hand vet vi att det var allt annat än ett enkelt kval för Sverige. Sverige lottades i samma grupp som Belgien, Italien, och Irland i sommarens EM 2016 i Frankrike. Sveriges chanser ökar att gå vidare tack vare bästa grupptreor, och ingenting är omöjligt.

Vilka är då förhandsfavoriter till EM guldet?

Tyskland är givetvis en av favoriterna. De regerande världsmästarna har fortfarande ett starkt lag och nyckelspelare som Thomas Muller, Manuel Neuer, och Mario Götze är två år äldre och bättre. Dessutom finns Marco Reus tillgänglig till skillnad från i VM, då han var skadad. Tyskland utmanas av europamästarna som har genomgått en generationsväxling. Xavi, David Villa och Torres är borta. Istället står hoppet till spelare som David Silva, Diego Costa, och Isco. Spanien är fortfarande ett lag som kan vinna. Världsnationen Frankrike hoppas givetvis på en upprepning av VM-sommaren 1998, då man tog hem guldet på hemmaplan.

Senaste mästerskapen har dock präglats av interna uppgörelser och katastrofinsatser i EM och VM. Med publiken i ryggen kan de dock gå långt och deras kvalgrupp är inte omöjlig.

Smånationer

Andra länder som också vill blanda sig in i guldstriden är förstås England, Italien och Portugal. Det blir också spännande att se vad smånationerna kan ställa till med. Vi har Wales med Gareth Bale i spetsen. För att inte tala om Island med vår egen Lars Lagerbäck som förbundskapten. En sak är säker: det kommer att spelas massor med fantastisk fotboll i sommar.

Vart får jag tag på EM biljetter?

Det finns olika alternativ att få tag på biljetter till Frankrike i sommar och det är via Svenska Fotbollsförbundet, Uefa, eller via en återförsäljare. Den 26-27 november var det en workshop för alla deltagande länder angående biljetter och den 14 december släpptes ett antal tusen biljetter till de Svenska fansen. Minst 50 % går till allmänheten, resterande fördelas mellan fotbollsrörelsen och förbundets samarbetspartners.