Belo Horizonte


Belo Horizonte är Brasiliens tredje största storstadsområde, och landets första planerade stad. Den grundades 1701 av en portugisisk guldletare, och blev kring sekelskiftet 1800/1900 huvudstad för delstaten Minas Gerais. Närmare 2,5 miljoner människor bort i staden, och totalt hyser området dryga fem miljoner invånare.

Staden har förstås fått sitt namn efter sina vackra omgivningar. Den är uppbyggd på en rad kullar och helt omgiven berg. Stora nationalparker finns i nära anslutning för den som skulle vilja se lite mer av Brasilien än bara fotboll.

Belo Horizonte är en vacker och modern stad som erbjuder en rad sevärdheter. Den mest framträdande av dessa är förstås Mineirão-stadion, som är landets näst största fotbollsarena. Planeringen av Mineirão började redan på 1940-talet, men det skulle ta närmare 25 år innan arenan stod klar. Och vilken arena sedan.

Denna superstruktur är ett resultat av sann ingenjörskonst, och rymmer långt över hundratusen besökare. Publikrekordet sattes 1997 i delstatsfinalen mellan lagen Cruzeiro och Villa Nova: hela 132 834 besökare. Utöver Cruzeiro har Atlético Mineirão och Amrérica Futebol Clube haft stadion som hemmaarena. Numera är publikkapaciteten nedsatt av FIFA till kanske mer rimliga 72 000 besökare, huvudsakligen av säkerhetsskäl. Fullt tillräckligt, förstås, för att skapa en svårslagen VM-stämning på läktarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *