Brasília


Brasília är sedan 1960 Brasiliens huvudstad. Det är en helt planerad stad, vilket innebär att den inte växte fram naturligt, utan snarare är ett resultat av arkitekturkonst och stadsplanering. Denna egenskap gjorde att Brasília 1987 blev uppsatt på UNESCOs lista över världsarv. Den som flyger till Brasilien hamnar generellt på flygplatsen Brasília International Airport, innan mindre rutter tar en vidare till landets övriga städer och stater.

Brasília är en stad med många kontraster. Stadens uppbyggnad är i många avseenden ett mästerverk, och en demonstration av hur man såg på framtidens städer under 1950-talet. Tyvärr nåddes Brasílias befolkningskapacitet ganska snabbt, och idag bor drygt 2,5 miljoner invånare i ett område avsett för 500 000. Detta har lett till utbredda slumområden, som står i klar kontrast till stadskärnans vackra byggnader och arkitektur.

Fotboll är naturligtvis en del av den här stadens puls och livsnerv. Derbyn spelas mellan storlagen Brasiliense Futebol Clube och Sociedade Esportiva do Gama. Två arenor i området kommer att användas för VM-spel 2014, Estádio Mané Garrincha och Serejão. Garrincha rymmer i dagsläget ca 45 000 åskådare, men ska genomgå underhåll och reparationer för att bli VM-färdig. Serejão byggdes om så sent som 2011 och rymmer 30-35 000 besökare. Som upplagt för fotbollsfest med andra ord, och den som befinner sig i Brasília under VM lär inte ha problem med utbudet av matcher.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *