Cuiabá


I Mato Grosso, en stat i västra Brasilien, ligger delstatshuvudorten Cuiabá. Området rymmer närmare 800 000 invånare, varav en miljon bor i kommunen. Staden grundades 1727 av Rodrigo César de Menezes efter att man hittat guld i området. Staden förde sedan en slumrande tillvaro till dess att Trippelallianskriget mellan en allians bestående av Brasilien, Argentina och Uruguay å ena sidan och Paraguay å andra, utkämpades. Staden rustades då upp för att kunna hysa brasilianska styrkor i området.

Landskapet i regionen är vackert, med en blandning av tropisk skog, savann och gröna dalar. Den kulturintresserade kan finna gott om sevärdheter i området, som är en smältdegel av afrikansk, indiansk och portugisisk kultur.

I dagsläget har staden faktiskt ingen arena som är VM-färdig. Cuiabás nuvarande fotbollsstadion, Verdão, kommer att ersättas av nya Arena Pantanal som beräknas stå klar i december 2012. Kapaciteten kommer att vara drygt 40 000 platser, så det finns goda förutsättningar att se magisk fotboll och läktarfester, såväl som genuin brasiliansk kultur tillsammans med vacker natur. Arenabygget är en del av den stora upprustning av infrastrukturen som pågår i Brasilien, och som kommer att pågå fram till och med VM 2014. En stor del av landets infrastruktur är eftersatt, så på många sätt hjälper värdskapet för VM till att förbättra livet för landets invånare, inte minst i Cuiabá.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *