Curitiba


Curitiba är huvudstaten i den södra delstaten Paraná. Staden är en av Brasiliens äldsta, och grundades redan 1693 av portugisiska kolonisatörer. Staden med omgivande kommuner rymmer totalt 3,2 miljoner invånare, vilket gör Curitiba till södra Brasiliens största stad. Tack vare dess sydliga placering är klimatet behagligt. Närheten till kusten gör att stadens invånare (och besökare) njuta av temperaturer mellan 15-25 grader i princip året runt.

Curitiba anses allmänt vara en av Brasiliens allra bästa städer att leva och bo i. Tack vare sin strategiskt viktiga position nära både hav och grannländer, har staden vuxit naturligt sedan den grundandes. Under många hundra år stod boskapshandel för merparten av tillväxten, men numera står turism och en grön (!) bilindustri för mycket av stadens framgång.

Sevärdheterna är många: som handelsstad har Curitiba tagit upp influenser från många kulturer, och staden har både tyska, italienska och japanska området såväl som portugisiska och indianska. Kommunikationerna är mycket goda för att vara brasilianska, och från flygplatsen Afonso Pena International Airport går bussar in till stan, alla delar av ett unikt transportsystem enbart bestående av just busslinjer.

Fotbollen är stor i Curitiba, och staden har för närvarande tre ligaklubbar. Coritiba spelar på Estádio Major Antônio Couto Pereira, Clube Atlético Paranaense på Arena da Baixada och Paraná Clube på Estádio Durival Britto e Silva. Det är Arena da Baixada som kommer att användas för VM-spel 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *