Fortaleza


I nordöstra Brasilien ligger staden Fortaleza. Officiellt grundad 1726 är staden Brasiliens femte största med sina 2,5 miljoner invånare i stadskärnan och 3,4 miljoner totalt. Platsen där staden numera ligger upptäcktes redan år 1500 av spanjoren Vincente Pinzón, och under många år låg där ett holländskt fort (fortaleza betyder just ’fästning’). När holländarna sparkades ut ur Brasilien tog portugiserna helt sonika över stället.

Stadens närhet till ekvatorn gör den till ett lika varmt och soligt som populärt turistmål. Dygnsmedeltemperaturen ligger kring 27-28 grader Celsius året runt, och som varmast är det i januari. Klimatet gör också att de besökare som vill se och uppleva äkta regnskog inte behöver färdas långt för att finna sig själva mitt i djungeln.

Fortaleza är en turiststad, och utöver VM-fotbollen 2014 kommer besökarna att kunna uppleva en blandad kultur, långa vita stränder, möjligheter att snorkla eller dyka, och förstås också turer ut i regnskogen. Surfning genom både vågor och vind är en mycket populär sysselsättning i vattnen utanför Fortaleza, men det är förstås fotbollen som dominerar idrottsbilden här, liksom i resten av Brasilien.

Klubben Ceará SC spelar i Série A. Lagets hemmaarena Castelão kommer att vara en av de tolv VM-arenorna under slutspeler 2014, något som förstås väckt stor glädje i fotbollstokiga Fortaleza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *