Manaus


Där Rio Negros svarta vatten mynnar ut i Amazonfloden ligger staden Manaus. Med 1,8 miljoner invånare är staden den största i den nordliga delstaten Amazonas, och också dess huvudstad. Manaus har vuxit till ett centrum för handel med många av Brasiliens populära råvaror, däribland gummi, kakao och ädelträ från regnskogen.

Klimatet är varmt och fuktigt – Manaus ligger ju trots allt mitt i regnskogen. Dygnsmedeltemperaturen är 27 grader och under ett genomsnittsår faller 1,5-2 meter regn över staden. För den som vill upptäcka regnskogsklimatet och djungelns oändliga flora och fauna, är Manaus troligen en av de bästa platserna på Jorden.

Med ett sådant klimat och omgivningar är det lätt att föreställa sig Manaus som en liten stad med trähus, djupt inbäddad i regnskog. Men faktum är att staden är mycket modern: arkitekturen är en blandning av moderna byggnader och koloniala reliker, kommunikationerna är väl utbyggda och trots närheten till djungeln finns allt inom kultur och sevärdheter som man kan begära av en av Brasiliens mest besökta turistorter.

Naturligtvis är utbudet också gott för den som vill se brasiliansk fotboll på hög nivå. Ett flertal klubbar kommer från Manaus, och de flesta spelar på antingen Colina-stadion eller den större Vivaldão (som egentligen heter Vivaldo Lima). Inför VM 2014 bygger man just nu upp en ny arena kallad Arena Amazonia, tänkt att svälja 50 000 åskådare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *