Porto Alegre


Porto Alegre är både Ronaldinhos och Andersons (Manchester United) födelsestad, och fotbollen är förstås intimt invävd i den brasilianska kulturen i denna sydliga hamnstad. Namnet Porto Alegre betyder just ’den glada hamnen’ och syftar dels till stadens atmosfär, dels till dess geografiska position. Med 1,4 miljoner invånare i stadskärnan och nästan fyra miljoner invånare i området är staden Brasiliens fjärde största. Strategiskt placerad nära Argentina och Uruguay är staden viktig både för inhemsk och internationell handel.

Regionens klimat är behagligt, med temperaturer som växlar mellan cirka 14 grader på vintern (juni, juli) och 25 grader på sommaren (januari, februari). Staden ligger nära Brasiliens berömda pampasslätter, och med fem stora floder som mynnar ut vid dess hamn finns det gott om naturnära utflyktsmål och sevärdheter.

Kommunikationerna är väl utbyggda med såväl tåglinjer och bussnätverk som motorvägar och många taxibilar. Den stora hamnen ackompanjeras av flygplatsen Salgado Filho International Airport.

Porto Alegre står som värdstad för några av de slutspelsmatcher som ska spelas i fotbolls-VM 2014. De två storklubbarna Sport Club Internacional och Grêmio Foot-Ball Porto Alegrense har i närmare hundra år utkämpat derbyn i denna fotbollsfrälsta stad. SC Internacionals hemmarena Beira-Rio Stadium genomgår fram till 2014 renovering och tillbyggnad för att klara FIFAs krav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *