Recife


Vid Brasiliens östra spets ligger staten Pernacumbo. Delstatshuvudstad är Recife, som med sina 4,1 miljoner invånare är nordöstra Brasiliens största stad. Staden är belägen precis där två floder, Beberibe och Capibaribe, flyter ihop och bildar ett delta. Många små öar och vackra korallrev strax utanför kusten har gett Recife smeknamnet ’Brasiliens Venedig’, och staden är onekligen mycket vacker. Med en stor befolkning, modern industri och avancerad utbildning och sjukvård fungerar Recife som regionens nervcenter.

Det tropiska klimatet borde ge förutsättningar för riktigt höga temperaturer, men närheten till Atlanten gör att svalare vindar håller den värsta värmen stången. Dygnsmedeltemperaturer ligger mellan 25 och 28 grader året runt, men det är ovanligt med temperaturer under 20-strecket. Regn får man däremot ganska rikligt av i Recife: hela 180 centimeter per år. Trots det är soldagarna många, och en stor del av regnet faller vid enskilda skyfall.

Recife är likt många andra Brasilianska städer sportfrälst, och fotboll är förstås mest populärt. Inför VM 2014 bygger man till och med en helt ny stadsdel, Sports City, som namnet trogen är tänkt att hysa en stor mängd arenor, planer och anläggningar. En av dessa kommer att vara Arena Cidade da Copa, som blir en av tolv VM-arenor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *