Rio de Janeiro


Kanske mest känd för sin årliga karneval och stranden Copacabana, är Rio de Janeiro Brasiliens näst största stad, och huvudstad i den sydöstra delstaten med samma namn. Staden var länge Brasiliens (och under några år även Portugals) huvudstad, men ersattes 1960 av då nybyggda Brasilia.

Rio är känt för sina soliga stränder, och området har ett högt antal soldagar per år. Mellan december och mars infaller dock regnperioden som ansvarar för merparten av de 109 centimeter regn som faller över staden under ett genomsnittligt år. Dygnsmedeltemperaturen ligger kring 27 grader, och det är ungefär lika varmt året runt.

Det är svårt att skriva något om Rio de Janeiro utan att nämna några av de sevärdheter och landmärken som till stor del bidragit till att sätta staden på turistkartan och gjort den till Sydamerikas mest besökta stad. Tidigare nämnda Copacabana är förstås världsberömd, liksom jesusstatyn Cristo Redentor. Dessa är dock långt ifrån de enda saker Rio har att erbjuda. Många fler stränder, liksom nattklubbar, teatrar och museer är väl värda ett besök.

Rio de Janeiro är förstås också känd som en fotbollsstad. Här trängs och samsas hela fem storklubbar: América Football Club, Vasco da Gama, Flamengo, Botafogo och Fluminense, alla med stora skaror trogna supportrar. Som en värdstad för VM 2014 bidrar Rio med Sydamerikas största fotbollsarena, välkända Maracanã, som har en kapacitet om uppemot 80 000 besökare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *