Salvador


Grundad 1549 i den östra delstaten Bahia, var Salvador (som betyder ’frälsare’) länge en mycket viktig brasiliansk stad. Från grundandet av Brasilien och fram till 1763 var Salvador också landets huvudstad, och den var länge en av de absolut största städerna i Nya Världen, även inräknat de Nordamerikanska kolonierna.

Staden är känd för sin kultur, och många skickliga författare, musiker och kompositörer kommer från just Salvador. Kulturen har under århundraden formats till en smältdegel mellan olika religioner, folkgrupper och traditioner. Många slavar från Afrika togs till Salvador av portugiserna, något som starkt har bidragit till den eklektiska kulturen. Ett exempel är Capoeira, en kampsport förknippad med Brasilien, men som från början var en utveckling av afrikansk dans.

Under ett vanligt år faller ungefär två meter regn över Salvador. Till skillnad från många andra Brasilianska städer och områden har Bahia ingen riktig torrperiod – det regnar helt enkelt bara mer eller mindre. Mest regn faller under vintermånaderna maj, juni och juli. Medeltemperaturen ligger jämnt kring 26 grader över hela året.

Fotbollen är en av många populära sporter som utövas och beskådas i området, tillsammans med framför allt volleyboll och basket. Stadens fotbollsarena, Estádio Fonte Nova, är numera stängd efter en olycka som tog livet av sju supportrar. Den kommer därför att ersättas av nybyggda Bahia Arena som beräknas stå klar lagom till fotbolls-VM 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *