São Paulo


São Paulo är med sina 11,2 miljoner invånare Brasiliens största stad, och faktiskt också den största staden på det södra halvklotet. Belägen vid kusten i sydöstra Brasilien är São Paulo landets mest industrialiserade stad.

Få städer är så internationellt präglade som denna, med stora mängder italienska och japanska immigranter som gjort ett stort avtryck i kulturen, tillsammans med portugisiska ättlingar, indianer och ättlingar till afrikanska slavar. Många ur dessa folkgrupper slavade tidigare på områdets kaffeplantager. Numera har den stora etniska blandningen gett upphov till en mångfacetterad kultur med mängder av sevärdheter, museer, teatrar och musikuppvisningar.

Två sporter dominerar totalt i São Paulo: Formel1 och fotboll. På Autúdrome José Carlos Pace hålls årligen Brasiliens Grand Prix, som är en del av världscupen i Formel1. Landet har fostrat många stora racerförare på denna bana, bland andra Emerson Fittipaldi och Felipe Massa.

Men en sporthändelse som bara sker en gång per år gör ju ingen glad. Då är fotboll lite lämpligare i frekvens och omfattning, något som manifesteras i att São Paulo har hela tre klubbar i Série A: Corinthians, Palmeiras och São Paulo FC. Inför VM 2014 byggs just nu en helt ny arena, Novo estádio do Sport Club Corinthians Paulista, som i framtiden även kommer att vara Corinthians hemmaplan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *