VM-Historia


Det var Fifa som skapades år 1904 som kom med idén att göra en världsturnering bara i fotboll. Det är därför turneringen officiellt heter FIFA World Cup.

Fotbolls-VM spelas vart fjärde år och har gjorts så sedan år 1930 då Uruguay var värd. Anledningen till att det blev just Uruguay var för att det var det land som hade varit bäst på sporten under hela 1920 – talet. I början deltog bara 13 stycken lag i VM.

Det blev inget VM varken år 1942 eller 1946, då andra världskriget satte hinder för det. Sedan år 1930 så har det spelats 19 stycken VM i fotboll, 5 av dessa 19 gånger har Brasilien vunnit. Slutspelet spelas i regel under en månad med start i början av juni.

Sedan år 1998 är det 32 stycken landslag som möter varandra i huvudturneringen. För att kunna komma in i huvudturnering eller slutspelet så behöver man tävla mot andra lag i kvalspelen. I kvalspelen tävlar omkring 200 olika landslag för att få en plats. I kvalspelen är det olika kontinenter som tävlar mot varandra eftersom det är ett visst antal lag från varje kontinent som får vara med i slutspelen. Det är bara värdländer som är direktkvalificerade. Tidigare var även föregående världsmästarna det med, men det ändrades efter VM år 2002.

Det var Sydafrika som var värd för fotbolls-VM år 2010 och blev därmed det första landet i Afrika som har haft det. År 2018 kommer Ryssland att vara värd vilket kommer att bli det första Östeuropeiska landet och år 2022 kommer Qatar att vara värd vilket kommer att bli det första i Mellanöstern.

Vilket är er favorit-VM-land? Vi här på redaktionen tycker att det är Italien. Främst för att det fantastiska VM 1990 spelades i Italien och huvudstaden Rom. Det var en magisk sommar och VM vanns till slut av Tyskland efter en rafflande final emot Argentina med Diego Maradona i spetsen. Är du sugen på att resa till Rom och uppleva staden som VM 1990 kretsade omkring? Det är i alla fall vi. Ingen av oss har varit i Rom sedan den där sommaren för över 20 år sedan. Det hade varit spännande att se colloseum, Vatikanstaten och Piazza Navona igen. Vi håller tummarna att även våra vägar till slut leder till Rom igen.

Fifa hade bestämt att det var det land som först vann VM 3 gånger som skulle få den så kallade Coupe Jules Rimet, men pokalen blev stulen och har aldrig återfunnits igen. Den nuvarande pokalen har det bestämts att inget lag får behålla.

VM i fotboll beräknas nu vara världens största sport-evenemang, till och med större än sommar-OS. Ja det har blivit så stort att det till och med kommer ett tv-spel till varje fotbolls-VM. Hur galet är inte det? Det har verkligen blivit hur stort som helst. Vem hade trott det 1904?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *